Cum recunosc o bijuterie de calitate?

Cum îți dai seama că inelul pe care tocmai este de calitate? Cum recunoști dacă o bijuterie este realizată din aur turcesc sau din aur produs în Italia? Ce dă calitatea aurului? Acestea sunt întrebări la care muți dintre noi căutăm răspuns. Asta deoarece vrem să ne asigurăm că bijuteria pe care am cumpărat-o este una de calitate, că mentalul prețios își va păstra proprietățile peste ani.

Zilele trecute am avut o conversație cu o cunoștință. Se logodise recent și am felicitat-o pentru frumosul eveniment. Mi-a arătat inelele de logodnă și i-am spus că sunt foarte frumoase. Ea, în schimb, a dat ușor dezamăgită din cap și a zis: “Da, sunt frumoase, dar se zgârie foarte repede. Trebuie să am mare grijă”.  Am rămas ușor uimită căci, în mod normal, aurul este un material rezistent și aurul de calitate își păstrează strălucirea peste ani și ani.

Pentru a evita să facem alegeri greșite atunci când cumpărăm ceva din aur, este bine să ținem cont de următoarele aspecte:

1. Marcajul

Mulți dintre noi întrebat cel puțin o dată ce înseamnă marcajele de pe bijuteriile din aur și ce relevanta au acestea. Explicația este destul de simpla: numărul marcat pe piesa de aur reprezintă câte parți de aur de pur se găsesc într-o mie de parți de material.

verighete marcate

Verighete din aur 14K V415,

Tocmai de aceea, aurul de 24 de karate, cunoscut sub denumirea de  “aur pur”, ar trebui să fie marcat cu 1000. În viața reală, aurul pur nu este prea folosit deoarece este moale și maleabil și în același timp are un preț ridicat.

Aurul de 22 de karate se marchează cu 916 dar ș acesta este destul de rar.

Aurul de 18 karate se marchează cu 750 iar cel de 14 karate cu 585. Mai există și marca 415, 416 sau 417 pentru aurul de 10 karate.

2. Procentul de aliaj al aurului cu alte metale

Aurul se aliază cu anumite metale pentru a-și crește durabilitatea.  Aurul are o culoare închisă atunci când conține mai mult cupru și mai puțin argint. Dacă aurul se aliază folosind cupru are o culoare rozalie.

Aurul alb este o combinație între argint, platină și nichel.

3. Reputație producătorului

Ferește-te să cumperi bijuterii din aur de pe un site obscur.  Cel mai bine este să mergi la un producător cu vechime care ți-a fost recomandat și pe care îl știi de mult timp. Chiar dacă bijuteriile găsite pe internet costă mai puțin bani, multe dintre ele pot fi contrafăcute. De aceea, nu merită să te riști. Cel mai bine, atunci când te-ai decis să cumperi o bijuterie, este recomandat să o vezi în realitate. O bijuterie văzută în realitate arată cu totul altfel decât dacă ai vedea-o într-o poză pe internet. Mai mult, dacă mergi într-un magazin de bijuteri. Mai mult, într-un magazin de bijuterii ai ocazia să vezi care bijuterie ți se potrivește cel mai bine și în funcție de acest lucru să faci alegerea.

În momentul de față, în piața metalelor prețioase sunt o mulțime de bijuterii contrafăcute. De aceea, cel mai bine este să nu vă riscați cumpărând de la furnizori care au apărut peste noapte.

Pe piață, magazinele Safirelli bijuterii by Maris au apărut în 1993 sub umbrela Creativ SRL Bistrița. Din 2005, compania s-a concentrat exclusiv pe producția, importul și comercializarea de bijuterii din aur și argint. Află mai multe detalii aici.

Te așteptăm în magazinele Safirelli!

 

Credit foto: Flickr, Catherinette Rings Steampunk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>