10 lucruri pe care nu le știai despre aur

Încă din cele mai vechi timpuri, aurul a fost unul dintre cele mai apreciate și căutate metale. O calitate deosebită a acestui mental prețios este dată de faptul că poate fi prelucrat ușor și transformat în podoabe. Cele mai frumoase bijuterii, cele mai somptuoase decoruri au la bază aurul.

Citește mai jos 10 lucruri mai puțin cunoscute despre aur:

  1. Aurul este unul dintre cele mai maleabile mentale din lume. Acesta putând fi bătut în foițe care au o finețe extraordinară. Dintr-un singur gram de aur se poate obține o foiță fină, translucidă care acoperă o suprafață de un metru pătrat.
  2. Altă proprietatea a aurului este ductilitatea. Această caracteristică este dată de posibilitatea aurului de a fi tras în fire. Cu cât firele din aur sunt mai subțiri, cu atât acesta este mai ductil.
  3. Aurul este unul dintre cel mai grele metale, acesta este mai greu chiar decât plumbul. Aurul are o densitate de 19.300 Kg/m3, în vreme ce plumbul are densitatea de 11.340 kg/m3.
  4. Aurul este un bun conducător de electricitate și căldură. Pe deasupra, reflectă puternic radiația infraroșie. Acesta se folosește atât în fabricarea aparaturii electronice cât și în realizarea unor componente ale costumelor spațiale.
  5. Aurul formează cu ușurință aliaje cu alte metale. De-a lungul timpului, oamenii au profitat din plin de faptul că aurul se aliază cu diferite metale.
  6. Aurul pur, așa-numitul aur de 24 de carate, este moale și datorită acestui fapt poate fi cu ușurință deformat. Când vine vorba de confecționarea bijuteriilor, în crearea unui inel sau a unor cercei, se folosesc aliaje ale aurului cu diverse metale. Aceste aliaje produc îmbunătățirea durabilității și obținerea unor nuanțe diferite de galben ale aurului.
  7. Altă calitate apreciată a aurului este rezistența la factorii de mediu. Acesta are capacitatea de a-și păstra prospețimea și strălucirea chiar și atunci când intră în contact cu substanțe care distrug sau deteriorează alte metale. Reactivitatea chimică foarte scăzută face ca compușii corozivi să nu aibă niciun efect asupra aurului. În prezent, există foarte puține substanțe care îl pot oxida sau dizolva.
  8. Pentru a distinge aurul de alte metale se folosește așa-numitul test cu acid azotic. Acesta poate să dizolve argintul și metalele comune, nu și aurul.
  9. Atunci când se stabilește prețul unei bijuterii din aur, factorii determinanți sunt numărul de Karate al aurului, valoarea pietrelor prețioase montate, la care se adaugă designul și finețea manoperei.
  10. În prezent, la nivel mondial, se extrag 1.500 de tone de aur.

Majoritatea statelor lumii impun marcarea aurului, fie că e vorba de indicarea numărului de Karate sau de scrierea mărcii bijutierului. În țara nostră, marcarea aurului se face prin poansonarea însemnului BNR alături de cifrele 585 și 759 care arată caratajul aurului.

La Safirelli, punem accent pe oferirea unor bijuterii din aur care se remarcă prin calitate, fiind realizate de case de bijuterii cu tradiție. Atenția la detalii și finețea manoperei reprezintă detaliile care diferențiază bijuteriile oferite de Safirelli de restul bijuteriilor prezente pe piață. Vezi AICI noua colecție de bijuterii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *