8 Martie

În fiecare an, pe 8 Martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. În diferite părți ale lumii, punctul central al acestei sărbători variază de la respect, apreciere și dragoste față de femei până la celebrarea realizărilor economice, politice și sociale ale femeilor. 8 Martie este o zi în care sunt recunoscute și reconfirmate realizările femeilor fără a ține seama de diviziuni – naționale, etnice, culturale, economice, politice sau lingvistice. Mai mult, ziua de 8 Martie ne oferă ocazia de a privi din nou spre luptele din trecut și spre împlinirile femeilor, dar și spre perspective și oportunități viitoare care așteaptă următoarele generații de femei.

Ziua Internațională a Femeii a fost observată încă de la începutul anilor 1900, o perioadă în care lumea industrializată a fost marcată de o mare expansiune și turbulență, de o creștere uimitoare a populației, dar și de ideologii radicale. Mai apoi, în 1921, Lenin declară 8 martie ca fiind Ziua Femeilor. În Occident, de abia după anul 1977, s-a proclamat Ziua Drepturilor Femeii și a Păcii în Lume. Totuși, în anul 1965 deja se afirmase cu tărie rolul femeilor în societate și s-au comemorat meritele deosebite aduse în apărarea patriei pe parcursul războiului, eroismul și altruismul lor cât și contribuția adusă la consolidarea prieteniei între popoare, precum și lupta lor constantă pentru pace.

În România, dar și în alte țări ca Croația, Bulgaria, Serbia sau Chile, 8 Martie nu reprezintă doar o festivitate legală ci este sărbătorită la mare rang. În această zi, se obișnuiește ca bărbații să ofere femeilor din viața lor – soții, mame, prietene, colege, fiice, flori sau cadouri simbolice. Nu doar în România, dar și în Bulgaria precum și în alte țări, pe 8 Martie se sărbătorește atât Ziua Internațională a Femeii cât și Ziua Mamei, o zi importantă pentru a ne manifesta dragostea, afecțiunea și respectul față de femeile care ne-au dat viață. În această zi, copiii oferă mamelor și bunicilor flori și mici daruri.

În Italia, se obișnuiește ca bărbații să ofere femeilor mimoze galbene, aceste flori fiind simbolul Zilei Internaționale a Femeii. De asemenea, în Rusia și Albania, mimozele galbene și ciocolata se numără printre cele mai populare cadouri oferite cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii.

În Taiwan, pe 8 martie de Ziua Internațională a Femeii, se dezvăluie ancheta anuală a guvernului privind talia femeii pentru a avertiza că surplusul de kilograme poate reprezenta un pericol pentru sănătatea femeilor.

În Pakistan, femeile care lucrează în sectoarele formale și informale sărbătoresc anual Ziua Internațională a Femeii pentru a comemora lupta lor aflată în curs de desfășurare pentru drepturile cuvenite, în ciuda confruntării cu numeroase piedici culturale și religioase. Astfel, numeroase femei care militează pentru o schimbare în societate se folosesc de Ziua Internațională a femeii pentru a avansa mișcarea pentru drepturile femeilor. În Polonia, ziua de 8 Martie este însoțită de ample demonstrații feministe în marile orașe.

Din ce în ce mai mult, toate țările consideră ziua de 8 Martie ca fiind atât un prilej pentru a-și manifesta dragostea și respectul față de femei, de bunici și față de mame, dar și o zi prielnică pentru a reflecta asupra progreselor realizate, pentru a apela la schimbare și pentru a sărbători actele de curaj și de determinare venite din partea femeilor obișnuite care au jucat un rol esențial în istoria țării și a comunității lor.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>