Valentine’s Day

În fiecare an, pe data de 14 februarie, în toate locurile din lume, oamenii își dăruiesc cadouri, bomboane, flori, toate în numele Sfântului Valentin. Însă istoria Zilei Îndrăgostiților, cât și povestea Sfântului ei sunt învăluite în mister. Ce știm sigur este că, din cele mai vechi timpuri, luna februarie era considerată luna iubirii și sărbătoarea Sfântului Valentin cuprinde atât vestigii creștine cât și tradiții romane.

 Se pare că Valentin a fost un preot roman în vremea împăratului Claudius care persecuta Biserica în acea perioadă specială. Bazându-se pe ipoteza că soldații necăsătoriți luptă mai bine decât cei căsătoriți pentru că nu le este frică de ce s-ar putea întâmpla cu soțiile lor în cazul în care ar muri, Claudius, printr-un edict, interzicea căsătoria tinerilor. Valentin, observând nedreptatea acestui decret, a continuat să oficieze în secret, căsătorii între tineri îndrăgostiți. Când aceste căsătorii tainice au fost descoperite, Claudius a ordonat ca Valentin să fie pedepsit cu moartea.

Astfel, în anul 269 d. Hr., fiind condamnat la o execuție cu trei părți, Valentin a fost bătut, lapidat și în cele din urmă, decapitat din cauza raportului său față de căsătoria creștină. Povestea mai spune că Valentin și-a scris ultimele cuvinte într-o scrisoare către fiica lui Asterius, semnând-o cu formula „De la al tău Valentin”, cuvinte ce încă mai inspiră mesajele romantice din ziua de azi.

Deși adevărul din spatele poveștii lui Valentin este de nepătruns, toate informațiile subliniază caracterul benevol, romantic și eroic al Sfântului care guvernează Ziua Îndrăgostiților. În Evul Mediu, poate și datorită acestei reputații, Valentin a devenit unul dintre cei mai populari sfinți din Anglia și Franța.

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasius a declarat 14 februarie ca fiind sărbătoarea Sfântului Valentin. Abia mult mai târziu însă, această zi a fost asociată definitiv cu dragostea. În timpul Evului Mediu, în Franța și în Anglia, se credea că în această zi începe sezonul de împerechere a păsărilor și astfel, s-a întărit și mai mult ideea că ziua de 14 februarie a Sfântului Valentin trebuie să fie o zi specială în care se celebrează dragostea, o zi a iubirii.

Felicitările de Sfântul Valentin erau populare încă din Evul Mediu, deși felicitările scrise au început să apară de abia după anul 1400. Cea mai veche felicitare scrisă cu ocazia Zilei Îndrăgostiților este un poem ce aparține lui Charles, ducele de Orleans. Pe 14 februarie, în 1415, fiind întemnițat în Turnul Londrei, Charles i-a scris o poezie soției sale. Această poezie există și în ziua de azi și face parte din colecția de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra, Anglia.

În prezent, anual, de Ziua Îndrăgostiților sunt oferite aproximativ 1 miliard de felicitări, ceea ce face ca sărbătoarea Sfântului Valentin să fie imediat următoarea după Crăciun, când se oferă aproximativ 2,6 miliarde de felicitări.

Oricare ar fi amestecul ciudat de origini și de vestigii, datorită Sfântului Valentin care a plătit cu prețul vieții susținerea sa pentru dragostea oamenilor și pentru afirmarea ei în fața lui Dumnezeu, 14 februarie este azi Ziua Îndrăgostiților. Este o zi în care îți poți dezvălui sentimentele, îți poți manifesta dragostea, respectul, aprecierea, implicarea față de persoană iubită și față de prieteni, de toți cei dragi ție. În continuare, bomboanele, câteva rânduri scrise cu sinceritate și trandafirii sunt principalii mesageri ai iubirii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>