Viața ascunsă a bijuteriilor. Cum recunoști o piatră prețioasă autentică

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii trebuie să fi fost fascinați de frumusețea cristalelor care se nasc din misterioasele adâncuri ale pământului. Curiozitatea umană și dorința de a explica necunoscutul au făcut ca, în cele din urmă, la sfârșitul secolului 19, un chimist francez, pe nume Gaudin, să reproducă pentru prima dată un rubin sintetic în laborator.

Frumusețea luxuriantă a pietrelor prețioase, care fusese până atunci rezervată celor bogați, devine astfel un capriciu accesibil oricui, iar valoarea unei bijuterii nu mai este dată de proprietățile sale estetice – căci multe dintre pietrele artificiale sunt adesea mai frumoase decât cele naturale, datorită lipsei imperfecțiunilor și a tratamentelor la care sunt supuse -, ci chiar de autenticitate.

Pentru o persoană care nu este familiarizată cu proprietățile pietrelor prețioase, a face diferența între o bijuterie  autentică și o imitație este o adevărată provocare. Chiar și cei mai iscusiți bijutieri au adesea nevoie de instrumente specializate sau teste de laborator pentru a da un verdict.

Cu toate acestea, există câteva indicii care îți pot sugera dacă bijuteria pe care o porți cu mândrie este veritabilă sau nu. Nu e nevoie decât de un minim de efort de documentare și un ochi sensibil la detalii pentru a recunoaște, dincolo de reflexiile captivante ale bijuteriei, autenticitatea sa.

Totodată, dacă ești în căutarea cadoului perfect de Valentine’s Day sau 1 și 8 Martie și vrei să dăruiești o bijuterie, îți prezentăm în continuare cele mai importante criterii cu ajutorul cărora poți recunoaște o piatră naturală.Pietre naturale spectru complet

„Testul” luminii

Primul punct de plecarea în stabilirea autenticității pietrei îl reprezintă analizarea spectrului de culori ca răspuns la apropierea de o sursă de lumină. Pietrele naturale produc întotdeauna un arc colorat similar curcubeului atunci când sunt expuse în lumina directă a unui bec sau a soarelui. Tot ce trebuie să faci este să privești cu atenție, pentru a stabili valoarea reală a pietrei.

Greutatea

Pietrele naturale sunt, de regulă, mai ușoare decât cele obținute pe cale sintetică, întrucât acestea din urmă sunt mai dense. Atunci când o comparație directă între două pietre nu este posibilă, cel mai bine ar fi să te documentezi temeinic în legătură cu proprietățile pietrei respective. Cunoscând greutatea normală a unei pietre naturale, vei putea să sesizezi imediat diferențele.

Suprafața și culoarea

Nu te lăsa indus în eroare de o piatră perfectă! Contrar așteptărilor, cu cât podoaba are o suprafață mai netedă și strălucește mai puternic, cu atât cresc șansele ca aceasta să fi fost supusă unor tratamente suplimentare sau să fie produsă în întregime pe cale sintetică. Pe de altă parte, pietrele naturale prezintă denivelări, urme de zgârieturi și imperfecțiuni, care pot servi drept reper în stabilirea autenticității lor.

Prețul

Dacă intenționezi să cumperi o bijuterie și ai găsit o ofertă prea bună ca să fie adevărată, probabil așa și este. Pietrele naturale sunt mult mai scumpe decât cele sintetice, motiv pentru care ar trebui să vizitezi mai multe magazine și bijutieri, pentru a avea o viziune clară asupra prețurilor de pe piață.pietre naturale autentice

Alte sfaturi și recomandări

Cere cât mai multe informații bijutierului/ consultanților din magazinul de bijuterii. Refuzul de a răspunde, ezitarea sau informațiile insuficiente ar trebui să ridice unele semne de întrebare.

Solicită certificatul de autenticitate pentru bijuteria respectivă. O piatră autentică este în majoritatea cazurilor însoțită de un astfel de document.

Vrei să testezi autenticitatea unui diamant? Atunci află că diamantele naturale nu ar trebui să se aburească atunci când respiri în apropierea lor.

În magazinele Safirelli, toate bijuteriile sunt însoțite de certificate care confirmă autenticitatea și valoarea materialelor folosite, iar experiența îndelungată este un motiv în plus pentru a ne vizita. Mai mult, colegii noștri te vor primi întotdeauna cu un sfat bun, pentru ca tu să faci cea mai potrivită alegere căci, în luna iubirii, cadourile frumoase sunt primite cu dragoste, sunt răsfățate cu privirea și sunt purtate.. la vedere!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>